رابطه زمین با خورشید چگونه روی آب‌و‌هوای آن تاثیر می‌گذارد؟

مؤسسۀ طبیعت آسمان شب مجموعه‌ای علمی و فرهنگی است که از مهرماه ۱۳۸۱ با مدیریت بهرنگ امین‌تفرشی فعالیت پیوسته‌اش را آغاز کرده‌است.

رابطه زمین با خورشید چگونه روی آب‌و‌هوای آن تاثیر می‌گذارد؟

۶۸ بازديد

سال ۱۶۴۵ شروع کمینه ماندر بود، یعنی زمانی که فعالیت لکه‌های خورشیدی بسیار کم بود. این رویداد با به‌ اصطلاح عصر یخبندان کوچک مصادف شد. در این دوره، دمای بسیار سردتر در سراسر اقیانوس اطلس شمالی منجر به زمستان‌های سخت و تابستان‌های کوتاه‌تر در بخش زیادی از اروپا شد. اگر چه همزمانی این دو اتفاق ممکن است تصادفی باشد، ستاره‌شناسان و زمین‌شناسان از آن زمان به این نتیجه رسیده‌اند که رابطه بین خورشید و زمین نقش مهمی در آب‌و‌هوای سیاره ما دارد. با ما همراه باشید تا تاثیرپذیری آب‌و‌هوای سیاره زمین را از رابطه آن با خورشید بهتر درک کنید.

 

کمینه ماندر و تاثیر آن روی آب‌و‌هوای زمین

در طول ۲۲ سال،‌ احتمالا ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار لکه خورشیدی رخ می‌دهند. با این‌ حال، در طول بخشی از کمینه ماندر، درست در پایان قرن هفدهم، هیچ لکه‌ خورشیدی وجود نداشت. این کمینه در سال ۱۷۱۵ به پایان رسید و دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که علت آن چه بود. فقط می‌دانیم که با عصر یخبندان کوچک همپوشانی داشت.

این همپوشانی ممکن است تصادفی بوده باشد، زیرا عصر یخبندان کوچک مدت‌ها قبل از کمینه ماندر شروع شد و مدت‌ها بعد از آن ادامه یافت. همچنین به ‌نظر می‌رسد که تمام بخش‌های کره ما تحت تاثیر قرار نگرفتند. هنوز هیچ اتفاق‌ نظری درباره ارتباط کمینه ماندر و عصر یخبندان کوچک وجود ندارد. با این‌ حال وقتی در مقیاس زمانی زمین‌شناسی کوچک‌نمایی می‌کنیم، یک ارتباط بسیار قوی و غیرمنتظره پیدا می‌کنیم.

 

برای اطلاع از مقاله ستاره‌ها چگونه متولد می‌شوند و می‌میرند؟ روی لینک کلیک کنید.

 

با وجود این، تعداد لکه‌های خورشیدی با روشنایی کلی خورشید ارتباط دارد. بنابراین در طول کمینه ماندر، خورشید شدت کمتری دارد و عرض‌های جغرافیایی شمالی سیاره ما بیشتر مستعد تغییرهای کوچک در خروجی خورشید هستند.

مساحت زمین در عرض‌های جغرافیایی شمالی بسیار بیشتر از عرض‌های جغرافیایی جنوبی معادل است و سیاره ما بسیار سریع‌تر از آب تغییر دما می‌دهد. همچنین از آن‌ جایی که عرض‌های جغرافیایی بالاتر فصول قوی‌تری را تجربه می‌کنند، هر تغییر کوچکی در خورشید می‌تواند اثر موجی بزرگی داشته باشد که در بقیه نقاط کره ما تجربه نمی‌شود.

 

چرخه‌های طبیعی زمین 

 

چرخه‌های طبیعی زمین و ارتباط آن‌ها با آب‌و‌هوا

اولین کسی که به تاثیر سیستم زمین و خورشید بر آب‌و‌هوای سیاره ما اشاره کرد، فیزیکدان و ستاره‌شناس صرب به اسم «میلوتین میلانکویچ» بود. او در دهه ۱۹۲۰ چند چرخه طبیعی را در مدار سیاره ما کشف کرد که ممکن است مسئول تغییرهای عمده آب‌و‌هوا باشند.

اولین چرخه طبیعی این است که مدار کره ما به‌ آرامی از حالت بیضی به دایره‌ای تغییر می‌کند و تقریبا هر ۱۰۰ هزار سال یکبار دوباره به حالت بیضی برمی‌گردد. این تغییر ناشی از تاثیر گرانشی خفیف مشتری و زحل است. در حال حاضر، خروج از مرکز زمین (معیار بیضی بودن یک مدار) ۰.۰۱۶۷ و در حال کاهش است. این تغییر در مدار سیاره ما بر طول و شدت فصل‌ها تاثیر می‌گذارد. زیرا وقتی زمین از خورشید دورتر است، کندتر از زمانی که به خورشید نزدیکتر است حرکت می‌کند.

 

بزرگترین فروشگاه اینترنتی تلسکوپ

 

بنابراین اگر سیاره ما در حداکثر خروج از مرکز باشد و دورترین نقطه زمین با تابستان در نیمکره شمالی همسو شود، تابستان آن سال بیشتر از حد معمول طول خواهد کشید. چرخه طبیعی دوم تقریبا هر ۴۱ هزار سال یکبار شیب محوری زمین را بین ۲۲.۱ تا ۲۴.۵ درجه تغییر می‌دهد. شیب فعلی سیاره ما ۲۳.۴۴ درجه و در حال کاهش است. این چرخه بر شدت فصل‌ها نیز تاثیرگذار است. به این ترتیب که شیب بیشتر به معنای زمان بیشتر زیر نور مستقیم خورشید یا زمان بیشتر دور از خورشید است که فصل را شدیدتر می‌کند.

چرخه سوم به پیش‌روی محوری معروف است. سیاره ما هر ۲۵۷۰۰ سال یکبار مانند یک قله در حال چرخش است و محور چرخش زمین به‌ آرامی یک دایره در آسمان ترسیم می‌کند. این چرخش میزان رسیدن نور خورشید به هر نیمکره را تغییر می‌دهد.

این چرخه‌ها مدام در حال تعامل هستند، گاهی همدیگر را تقویت می‌کنند و بعضی  اوقات همدیگر را خنثی می‌کنند. گاهی هم چرخه‌های متعدد دست به دست هم می‌دهند و یک تاثیر بزرگ ایجاد می‌کنند. هر اتفاقی که بیفتد، وضعیت زمین نسبت به خورشید تاثیر زیادی روی آب‌وهوای سیاره ما دارد.

 

برای اطلاع از مقاله آیا فیزیکدانان می توانند ثابت کنند که چندجهانی واقعی است؟ روی لینک کلیک کنید.

 

اثبات تاثیر چرخه‌های طبیعی زمین بر آب‌وهوا

مقایسه چرخه‌های میلانکویچ با دمایی که از نمونه‌های هسته یخ گرفته شده است، ارتباط بسیار محکمی را نشان می‌دهد. دوره‌های یخبندان که در اصطلاح عامیانه به‌ عنوان «عصر یخبندان» شناخته می‌شوند، با دوره‌های چرخه میلانکوویچ مطابقت دارند. در این دوره‌ها سیاره ما، به‌ ویژه عرض‌های شمالی، کمتر از حد معمول نور خورشید دریافت می‌کند و وقتی نور خورشید بیشتری دریافت کنند، دوره‌های گرم را تجربه خواهند کرد.

آخرین باری که یخچال‌های طبیعی عقب‌نشینی کردند، تقریبا ۱۲ هزار سال پیش بود که همزمان با افزایش جزئی در نور کلی خورشید به دلیل چرخه میلانکوویچ رخ داد. تمام پیامدهای ناشی از این اتفاق از انقراض بسیاری از گونه‌ها، مانند ماموت‌های پشمالو تا گسترش بشریت در سرتاسر قاره آمریکا، مستقیما به‌ دلیل یک تغییر کوچک در پیکربندی مداری سیاره ما بود. طبق چرخه‌های میلانکوویچ، سیاره ما باید در حال حاضر یک دوره را تجربه کند ولی پیامدهای انتشار کربن توسط ما، رابطه دیرینه بین خورشید و زمین را کاملا از بین برده است.

 

زمین سیاره ما 

 

نتیجه

آب و هوای سیاره ما هر روزه به دلیل استفاده ما از انرژی های فسیلی در حال تغییر است و این تغیرات آب و هوایی در آینده تاثیر خود را بر زندگی انسان ها روی این کره خاکی خواهد گذاشت. ما با اشتباهاتی که در حال حاضر انجام می دهیم زندگی آیندگان این سیاره را به خطر می اندازیم. پس حتما باید فکری برای زنده نگه داشتن این کره خاکی کنیم.

آسمان سیاره ما زیبایی هایی دارد که شما می توانید با تلسکوپ این زیبایی ها البته در صورت نداشتن آلودگی نوری تماشا کنید. تلسکوپ شما را با دنیای جدیدی در آسمان شب آشنا خواهد کرد و این زیبایی ها شما را مجاب می کند تا برای خرید تلسکوپ بهتر اقدام کنید. خرید تلسکوپ در سایت موسسه طبیعت آسمان شب با بهترین قیمت و کیفیت بسیار آسان است. حتما به سایت ما سر بزنید.

 

برای دانلود مقاله رابطه زمین با خورشید چگونه روی آب‌و‌هوای آن تاثیر می‌گذارد؟ روی لینک کلیک کنید.

 

منبع: سایت موسسه طبیعت آسمان شب و رابطه زمین با خورشید چگونه روی آب‌و‌هوای آن تاثیر می‌گذارد؟

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.