اولین کسی که تـلسکوپ را ثبت اختراع کرد، هانس لیپرشی، عینکساز هلندی، در سال ۱۶۰۸ بود. لیپرشی اسم اختراع خود را «نگاهگر» گذاشت و توانست با استفاده از آن اشیا را تا سه برابر اندازه معمولی بزرگنمایی کند. «نگاهگر» حاصل اتصال یک تکه شیشه مقعر به یک تکه شیشه محدب بود.
گالیله
در سال ۱۶۰۹، گالیله درباره اختراع لیپرشی شنید و شروع به ساخت تـلسکوپ خود کرد. گالیله پیشرفت زیادی در این زمینه داشت و تلسکوپی ساخت که بزرگنمایی آن ۲۰ برابر بود.
گالیله با اختراع خود دهانههای ماه را دید، کهکشان راه شیری را توصیف کرد و حلقههای زحل و قمرهای مشتری را کشف کرد.
گالیله بر اساس مشاهدههای خود اعلام کرد که زمین و سیاهها دور خورشید میچرخند. او به همین دلیل توسط دادگاه تفتیش عقاید کاتولیک دستگیر شد و تا زمان مرگش در سال ۱۶۴۲ در زندان بود.
نیوتن
در سال ۱۶۶۸، اسحاق نیوتن اولین تـلسکوپ بازتابی را ساخت تا نظریه خود را مبنی بر اینکه نور سفید طیف رنگی دارد، اثبات کند.
تا آن زمان، تـلسکوپ ها شکستی بودند و از عدسی استفاده میکردند که بسیار شبیه منشورهایی بود که نیوتن استفاده میکرد.
ایده نیوتن این بود که از آینه استفاده کند تا ایجاد رنگ توسط عدسی از بین برود. این ایجاد رنگ به عنوان اعوجاج رنگی شناخته میشود و باعث رنگ گرفتن حاشیهها میشود که تصویر را تار میکند.
تـلسکوپ جدید اصلاحشده نیوتن اعوجاج رنگی نداشت، ساخت آن ارزانتر بود، طراحی سادهتر و میدان دید وسیعتری داشت و قابلحمل بود.
هرشل
در سال ۱۷۸۹ در انگلستان، ویلیام هرشل اولین تـلسکوپ بازتابی بزرگ را ساخت که طول آن به ۱۲ متر میرسید. در طول چند صد سال بعدی پیشرفتهای نجومی زیادی اتفاق افتاد ولی همه تـلسکوپ ها دو چیز مشترک دارند: میتوانند نور محیط را جمعآوری کنند و سوژهها را بزرگنمایی کنند.
سر برنارد لاول در طول جنگ جهانی دوم و پس از آن روی رادار کار میکرد. او قصد داشت یک تـلسکوپ رادیویی بزرگ بسازد.
این تـلسکوپ که در سال ۱۹۵۷ تکمیل شد، یک بشقاب رادیویی با قطر ۲۵۰ فوت داشت که میتوانست به سمت آسمان نشانه بگیرد.
برای اطلاع از مقاله آسمان نماها و ظهور علم تماشایی روی لینک کلیک کنید. |
تـلسکوپ هابل
در سال ۱۹۹۰، تلسکوپ فضایی هابل توسط شاتل فضایی به مدار زمین منتقل شد. این دستگاه دور زمین میچرخد و فضا را مشاهده میکند و تصاویر شگفتانگیزی از کهکشانها و ستارهها به زمین میفرستد.
تلسکوپ رادیویی لاول نقش اساسی در تحقیق در مورد شهابها، اختروشها و تپاخترها داشته است. این اختراع در واقع آغاز عصر فضا بود.
این تلسکوپ فضایی برای ردیابی فضاپیماها (کاوشگرهای فضایی) که در فضا سفر میکنند و دور سیارهها و قمرها میچرخند تا اطلاعات علمی جمعآوری کنند، استفاده شده است.
در سال ۱۹۹۱، یک تلسکوپ فضایی جدید و انقلابی برای تشخیص پرتوهای ایکس و گاما به فضا فرستاده شد. این تلسکوپ فضایی رصدخانه پرتو گاما کامپتون (CGRO) است که چهار تلسکوپ دارد. این تلسکوپها روی یک سکو نصب شدهاند و در مدار زمین میچرخند.
رصدخانه کامپتون توسط شاتل فضایی آتلانتیس در مدار قرار گرفت و از سال ۱۹۹۱ تا زمانی که در سال ۲۰۰۰ از مدار خارج شد، کار کرد. وزن این رصدخانه ۱۷ هزار کیلوگرم و قیمت آن حدود ۶۱۷ میلیون دلار بود.
بزرگترین تلسکوپ فروسرخ که تاکنون به فضا پرتاب شده است، رصدخانه فضایی هرشل بود که از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ فعالیت کرد. این تلسکوپ یک آینه ۳.۵ متری و همچنین ابزارهای تخصصی دیگر داشت و قادر بود امواج فروسرخ را بخواند.
تلسکوپ دابسونی
تلسکوپ دابسونی ۱۱۴ میلیمتری مید مدل Eclipseview را میتوان یک شاهکار مدرن دانست. بهترین انتخاب برای کسانی است که مشتاق تماشای آسمان شب و خورشید هستند و در ابتدای راه یادگیری نجوم. تلسکوپ طوری طراحی و مهندس شده است که به راحتی آن را همراه خود به هر کجا که میخواهید ببرید و بلافاصله در روز یا شب به مشاهده آسمان مشغول شوید.
فیلتر خورشیدی آن داری گواهینامه ISO و CE است تا با خیال راحت و بدون نگرانی به تماشا و رصد خورشید مشغول شوید. اگر قصد تهیه یک تلسکوپ را دارید که مناسب همه اعضای خانواده باش، دابسونی 114 میلیمتری انتخابی عالی است چراکه کارکرد با آن بسیار ساده و حمل و نقل آن بسیار راحت است و مطمئنا نیازهای شما را برآورده خواهد کرد بهترین انتخاب برای هدیه به کسانی که دوستشان دارید تا قدم در مسیر زیبا و شگفت نجوم بگذارند.
این تلسکوپ شامل ویژگی های زیر است:
- تلسکوپ دابسونی-نیوتونی با دهانه ۱۱۴ میلیمتری و فاصله کانونی ۴۵۰ میلیمتر
- دارای فیلتر خورشید با تاییدیههای معتبر ISO & CE Certified Solar filter
- سبک، کوچک و با قابلیت جابجایی و حمل بسیار راحت
- مناسب رصد اجرام منظومه شمسی، اجرام اعماق آسمان و ایدهآل برای عکاسی و رصد خورشید
- دارای مقر و پایه سمتی-ارتفاعی دابسونی با چرخش ۳۶۰ درجه
- دارای دو چشمی ۹ و ۲۶ میلیمتری با بزرگنمایی ۱۸ و ۵۰ برابر
- با قابلیت جمعآوری نور معادل ۲۷۰ برابر چشم انسان و حداکثر بزرگنمایی 228 برابر
- مجهز به فوکوسر ۱.۲۵ اینچی و جوینده نقطه قرمز
تـلسکوپ خورشیدی
این تلسکوپ با فاصله کانونی 400 میلیمتر و قطر عدسی شیئی 40 میلیمتر، قابل حملترین و شاید بتوان گفت کوچکترین تلسکوپ حرفهای رصد خورشید در بازار است و این امکان را به کاربر میدهد تا به راحتی آن را برای مشاهدات خورشیدی در هر مکانی همراه خود داشته باشد. استفاده از فیلتر با پهنای باند عبوری بسیار کوچک برای امواج نور معادل 1 آنگستروم (0.1 نانومتر) این تلسکوپ را برای مشاهده زبانههای خورشیدی ، لکههای خورشید، گرانول خورشیدی و غیره که در تصویر زیر میبیند به ابزاری عالی تبدیل کرده است.
تلسکوپ خورشیدی دارای ویژگی های :
- تلسکوپ رصد خورشید، ساخت شرکت معتبر Meade ، سازنده تخصصی تلسکوپهای خورشیدی
- تلسکوپ P.S.T(Personal Solar Telescope) منحصرا برای رصد خورشید
- کنتراست تصویر بسیار بالا در زمان رصد زبانههای خورشیدی ، لکههای خورشید، گرانول خورشیدی
- ایمنی بسیار خوب در مشاهده و رصد خورشید
- دارای ساختار مستحکم، مناسب برای استفادهی مکرر و طولانی مدت
- راهاندازی بسیار آسان، بدون نیاز به پیچیدگیهای تلسکوپهای بزرگ
- با دهانه 40 میلیمتری دارای فیلتر داخلی خورشیدی ثابت (غیر قابل جداسازی)
- پهنای باند عبوری بسیار کوچک برای امواج نور، 1 آنگستروم معادل 0.1 نانومتر
- اجازه عبور برای باند یا فرکانس مختص نور هیدروژن-آلفا قرمز رنگ H-Alpha (656.28nm)
- دارای جوینده(فایندر) خورشیدی، نمایشگر مستقل یافتن سریع خورشید
- مجهز به چشمی ۱۸ میلیمتری با بزرگنمایی ۲۲ برابر Cemax 18.0mm (1.25″)
- بسیار کوچک و قابل حمل به وزن 1.5 کیلوگرم – قابل نصب روی اغلب سه پایههای عکاسی
- تلسکوپ خورشیدی کورونادو مدل Coronado PST مناسب رصد حرفهای و تخصصی پدیدههای خورشیدی
نتیجه
تلسکوپ ها مدل های مختلفی دارند که هر مدل توسط شرکت های مختلف نیز ساخته شده است. شما می توانید برای دیدن یا خرید تلسکوپ مدل های مختلف به سایت موسسه طبیعت آسمان شب مراجعه کنید. شما می توانید در سایت ما خرید تلسکوپ مد نظر خود را با بهترین قیمت و کیفیت انجام دهید.
برای دانلود مقاله حقایق جالب در مورد تـلسکوپ روی لینک کلیک کنید. |
منبع: سایت موسسه طبیعت آسمان شب و حقایق جالب در مورد تـلسکوپ