آیا به خرید تلسکوپ فکر میکنید؟ اگر به آسمان شب علاقه دارید، طبیعی است که به فکر خرید تلسکوپ باشید ولی چرا بیشتر آنها در نهایت گوشه کمد خاک میخورند؟ به این دلیل که مردم معمولا بدون اینکه اول چیزی درباره تلسکوپها و آسمان شب یاد بگیرند، اقدام به خرید این دستگاه میکنند.
بهتر است چند سال با چشمان غیرمسلح و دوربین دو چشمی ستارهها و اجرام آسمانی دیگر را تماشا کنید و بعد دنبال تلسـکوپ مناسب (یا بهترین مدل برای مبتدیان) بگردید.
بازتابی و شکستی رایجترین انواع تلسکوپ هستند که به ترتیب از آینه و عدسی برای جمعآوری و متمرکز کردن نور استفاده میکنند. با این حال، قبل از خرید باید اطلاعات خوبی داشته باشید. بنابراین در این مقاله با ما همراه باشید تا با رایج ترین اشتباهاتی که ممکن است موقع انتخاب تلسکوپ مرتکب شوید آشنا شوید.
1. انتظار دارید تلسکوپ، ارزان و به آسانی قابل استفاده باشد
کار کردن با تلسـکوپ راحت نیست. آنها باید تراز شوند، بادقت نشانهگیری و متمرکز شوند و گاهی حتی به همخطسازی و تمیزکاری نیاز دارند. توصیه میکنیم قبل از خرید به یک باشگاه نجوم بپیوندید تا با انواع مختلف تلسـکوپ، کاربرد هر کدام و هزینهای که باید برای یک مدل خوب بپردازید آشنا شوید. هر مقدار بودجهای دارید، در برابر وسوسه خرید چشمیهای جدید و لوازم جانبی مختلف مقاومت کنید. خرید آنها، حداقل در ابتدا ارزشش را ندارد. بنابراین، خرید را به زمانی موکول کنید که با تجهیزات موجود تا جای ممکن پیش رفته باشید.
2. انتظار دارید همه چیز بزرگ به نظر برسد
تصاویر تلسکـوپ فضایی هابل خیره کننده به نظر می رسند ولی نباید از تلسکـوپهای کوچک انتظار چنین تصاویری را داشته باشید. اجسام در آسمان شب نه تنها کوچک به نظر میرسند، بلکه اغلب وارونه هستند. زیرا تصویر معکوس است. از نقطه نظر رصد تفاوت چندانی وجود ندارد، ولی تنظیم میدان دید دستگاه در ابتدا کمی سخت است. زیرا جهتها معکوس هستند.
نشانه یک تلسکوپ خوب بزرگنمایی نیست، بلکه اندازه عدسی یا آینه اصلی آن است. این در واقع دیافراگم است که معمولا با واحد میلیمتر و اینچ اندازهگیری میشود. مثلا دیافراگم مدلهای خانگی از حدود ۷۶ میلیمتر/۳ اینچ شروع میشود و تا ۲۵۴ میلیمتر/۱۰ اینچ و حتی بیشتر میرسد. هر چه دیافراگم بزرگتر باشد، نور بیشتری وارد دستگاه میشود و جزئیات بیشتری را به شما نشان میدهد.
تلسکوپ 6 اینچ دابسونی جیاساو مدل GSO 6 MCRF
تلسکوپ 6 اینچ دابسونی جیاساو مدل GSO 6 MCRF یک تلسکوپ با کارایی بالا است که ساخته شده تا قابلیت مشاهده و رصد عالی از اجرام آسمانی در منظومه شمسی را برای شما فراهم کند و علاوه بر این برای رصد خوشههای ستارهای، سحابیها و کهکشان ها نیز طراحی شده است. تلسکوپ توسط کارخانه معتبر GSO در تایوان ساخته شده است. تلسکوپ دارای یک آینه اصلی درجه یک با شکل سهمی(پارابولوئید) با قطر 152 میلیمتر است. با فاصله کانونی 1200 میلیمتر و نسبت کانونی f/8. شرکت تایوانی GSO متعهد به تولید اپتیکهای درجه یک است. این تلسکوپ پیشرفته، آسمان شب را در برابر شما قرار میدهد تا شروع به کاوش عمیق در آن کنید.
تلسکوپ 6 اینچ دابسونی جیاساو مدل GSO 6 MCRF یکی از بهترین تلسکوپها برای رصد سیارات منظومه شمسی و شاید بتوان گفت بهترین برای رصد، تماشای دقیق و عکاسی از ماه و دهانههای برخوردی آن باشد. دهانه بزرگ 152 میلیمتری این تلسکوپ باعث ایجاد تصاویری بسیار روشن و با جزئیات فوقالعاده میشود و حرکت نرم و آسان مقر بسیار مستحکم آن باعث راحتی فوقالعاده در هنگام کار با این تلسکوپ است.
تلسکوپهای دابسونی از کاربردیترین تلسکوپها هستند. طراحی بسیار ساده اما قدرتمند دارند. تلسکوپ متشکل از دو بخش اصلی است. لوله تلسکوپ و پایه مستحکم چوبی که روی زمین قرار میگیرد. برای همین به سرعت آماده رصد میشوید و نیازی نیست تا ابتدا مقر را با وقت و زحمت آماده کنید.
ایده طراحی و ساخت این تلسکوپها نیاز و آرزوی داشتن تلسکوپی بزرگ و قدرتمند با قیمت پایین بود که سرانجام در سال 1965 توسط جان دابسونی به بهترین شکل ممکن انجام شد. علیرغم اندازه بزرگ، حمل و نقل تلسکوپهای دابسونی به واسطه طراحی و ساختار منحصربفرد آنها نسبتا آسان است. تلسکوپ 6 اینچ دابسونی جیاساو مدل GSO 8 MCRF انتخابی خوب برای منجمان تازه کار است و یک گزینه خوب برای خرید تلسکوپ.
تلسکوپ 6 اینچ دابسونی جیاساو مدل GSO 6 MCRF با آینه ۱۵۲ میلیمتری اندازهای فوقالعادهای را هم برای رصدگران مبتدی و هم برای رصدگران باتجربه آسمان شب فراهم میکند. در اینجا تفکیک دقیق تری از آنچه می توانید با این نوع تلسکوپ رصد کنید شرح داده شده است:
مشاهده ماه با وضوح بالا: یک دابسونی 6 اینچی وضوح استثنایی برای مشاهده ماه ارائه میدهد. شما می توانید جزئیات خوبی را در سطح ماه تشخیص دهید، از جمله:
- دهانهها برخوردی در اندازهها و اشکال مختلف، از دهانههای برخوردی عظیم گرفته تا دهانههای کوچکتر.
- رشته کوه های برجسته قمری مانند Montes Apenninus و Montes Carpatus.
- دشت های تاریک بازالتی (ماریا) که در اثر فوران های آتشفشانی باستانی شکل گرفته اند.
رصد سیارات منظومه شمسی: در حالی که میزان جزئیات را به اندازه تلسکوپ های بزرگتر ۸ اینچی مانند تلسکوپ 8 اینچ دابسونی جیاساو مدل GSO 8 MCRF ارائه نمیدهد، اما یک دابسونی 6 اینچی ویژگی های شگفت انگیزی از سیارات منظومه شمسی ما را نشان می دهد:
مشتری: شاهد نوارهای ابری در حال چرخش، لکه قرمز بزرگ و احتمالاً حتی برخی از قمرهای گالیله ای بزرگتر آن (آیو، اروپا، گانیمد، و کالیستو) باشید.
زحل: از سیستم حلقه پیچیده، از جمله بخش کاسینی (یک شکاف تاریک بین حلقه های اصلی) شگفت زده شوید. حتی ممکن است نگاهی اجمالی به تیتان، بزرگترین قمر زحل داشته باشید.
مریخ: در زمانی که مریخ در نزدیکترین نقطه به زمین است، میتوانید کلاهکهای یخی قطبی، نشانههای تیره که به عنوان ویژگیهای سطحی تفسیر میشوند، و احتمالاً حتی برخی از آتشفشانهای بزرگتر مانند کوه المپوس را مشاهده کنید.
ناهید: در حالی که زهره اغلب در یک جو غلیظ پوشانده شده است، شما می توانید فازهای آن را مشابه ماه مشاهده کنید.
رصد گنجینه های اعماق آسمان شب: قدرت واقعی دابسونی 6 اینچی در توانایی آن در پرده برداری از تعداد زیادی از اجرام در اعماق آسمان نهفته است، از جمله:
خوشه های باز: این گروه های درخشان از ستاره های جوان، اغلب صدها یا هزاران ستاره، مناظر خیره کنندهای هستند. به عنوان مثال می توان به خوشه پروین Pleiades (هفت خواهر) در صورت فلکی گاو ، خوشه دوگانه (NGC 869 و NGC 884) در صورت فلکی پرسیوس(برساوش) و خوشه کندوی عسل یا مسیه ۴۴( Messier 44) یا انجیسی ۲۶۳۲ که در صورت فلکی خرچنگ است و فاصله آن از زمین پانصد سال نوری اشاره کرد.
خوشه های کروی: کرههای خیره کننده صدها هزار تا میلیون ها ستاره قدیمی، این شگفتی های آسمانی نگاهی اجمالی به تکامل ستارگان دارند. به عنوان مثال می توان به خوشه کروی هرکول (M13) و خوشه کروی اطراف کهکشان آندرومدا اشاره کرد.
سحابی ها: ابرهای گاز و غبار که در آن ستارگان متولد میشوند و میمیرند، سحابی ها در اشکال و اندازه های مختلف هستند. می توانید سحابی های گسیلی مانند سحابی شکارچی (M42) را با پیچکهای گازی آن یا سحابی های بازتابی مانند سحابی سه گانه (M20) که توسط ستارگان مجاور روشن شده است را رصد کنید.
کهکشان ها: اگرچه جزئیات ممکن است محدود باشد، تلسکوپ 6 اینچ دابسونی جیاساو مدل GSO 6 MCRF می تواند کهکشان با شکوه آندرومدا (M31)، نزدیک ترین همسایه کهکشانی ما، و حتی برخی کهکشان های دوردست درخشان تر را آشکار کند.
به یاد داشته باشید، سوژههای قابل مشاهده و جزئیات خاص آنها به عواملی مانند میزان آلودگی نوری، شرایط مشاهده و تجربه شما در زمینه نجوم و رصد بستگی دارد. با این حال، یک تلسکوپ دابسونی 6 اینچی گنجینهای از شگفتی های آسمانی را برای منجمان مبتدی و باتجربه آشکار میکند.
ویژگی های تلسکوپ 6 اینچ دابسونی جیاساو مدل GSO 6 MCRF:
- تلسکوپ بازتابی با دهانه 150 میلیمتر و فاصله کانونی 1200 میلیمتر و نسبت کانونی f8
- با توانایی رسیدن به حداکثر بزرگنمایی 306 برابر
- گردآوری نور بسیار بالا- 460 برابر چشم انسان و 232 درصد بیشتر از مدل 100 میلیمتر
- با آینه بزرگ سهمی شکل با پوشش آلومینیوم-کوارتز Radiant Aluminum Quartz (RAQ)
- کیفیت اُپتیکی بالا – تصاویری روشن و شفاف بویژه در رصد ماه و سیارات
- مجهز به فوکوسر بسیار دفیق 1:10 میکرو کریفورد M-CRF: Micro Crayford Focuser
- همراه با دوچشمی 25 میلیمتر و 9 میلیمتر AFOV 52° – بزرگنمایی ۴۸ و ۱۳۳ برابر
- مجهز به جوینده 6×30 با پوشش کامل و چندلایه ضدانعکاس سطوح لنزها
- دارای آداپتور ۲ به ۱.۲۵ اینچ با قابلیت نصب فیلترهای رصدی ۲ اینچی (M48x0.75)
- با قابلیت نصب چشمیهای ۲ اینچ و ۱.۲۵ اینچ
- مقر چوبی مستحکم دابسونی سمتی-ارتفاعی با حرکت و کنترل بسیار نرم و روان
- نصب و راه اندازه بسیار سریع و آسان
- قابلیت جدا شدن لوله از پایه برای حمل و جابجایی سادهتر
- ساخت شرکت تایوانی جیاساو GSO: Guan Sheng Optical
- مناسب برای رصدگران مبتدی، و متوسط
- ایده آل برای رصد ماه و سیارات منظومه شمسی و مناسب اجرام اعماق آسمان
- تلسکوپ 6 اینچ دابسونی جیاساو دلوکس به رنگ سفید
برای اطلاع از مقاله کرمچاله چیست؟ روی لینک کلیک کنید. |
3. نمیدانید چه کاری میخواهید انجام دهید
چه چیزی را میخواهید در آسمان شب ببینید؟ اگر پاسختان «همه چیز» باشد، نا امید خواهید شد. هر مدلی برای دیدن نوع خاصی از اجرام مناسب است. همچنین، دیافراگم و فاصله کانونی نیز روی آنچه میتوانید ببینید اثر میگذارند.
قطعا میتوانید یک تلسکوپ خوب برای تماشای تمام اجرام آسمانی پیدا کنید ولی اگر هدفتان فقط رصد ماه و سیارهها است، باید دنبال مدلی با فاصله کانونی زیاد باشید (فاصله عدسی شیئی تا نقطه کانونی). به این ترتیب، یک تصویر بزرگنماییشده، هرچند با میدان دید کوچکتر دریافت خواهید کرد.
نتیجه
اگر میخواهید خوشههای ستارهای، خوشههای کروی و کهکشانها را بررسی کنید، تلسکـوپی با فاصله کانونی کوتاهتر و در نتیجه میدان دید وسیعتر (و اندازه فیزیکی کوچکتر) انتخاب کنید. اگر میخواهید تواناییتان را در عکاسی نجومی از اعماق آسمان بسنجید، دنبال مدلی بگردید که نسبت کانونی حدود f/5 داشته باشد و مطمئن شوید که میتوانید دوربینتان را به آن وصل کنید.
برای اینکه بتوانید تلسکوپ مدنظر خود را به راحتی پیدا کنید به سایت موسسه طبیعت آسمان شب مراجعه کنید. محصولات ما را با بهترین قیمت و کیفیت خریداری کنید.
برای دانلود مقاله ۳ اشتباهی که همه هنگام انتخاب تلسکوپ مرتکب میشوند روی لینک کلیک کنید. |
منبع: سایت موسسه طبیعت آسمان شب و ۳ اشتباهی که همه هنگام انتخاب تلسکوپ مرتکب میشوند